Mijn Passie : Europese Vogels Kweken

Subtitle

Kleurmutaties bij de goudvink

Bruin:

Bij de bruine goudvink is de zwarte kleur van de kap en vleugelpennen veranderd in chocolade bruin. Vooral een bruine pop is een mooie warm bruine vogel. Bij de bruine man is het verschil met de wildkleur minder opvallend, maar niet minder mooi. Het rood op de borst blijft onveranderd. De bruinfactor vererft geslachtgebonden.

Pastel:

De pastelfactor verdunt als het ware de kleuren. Omdat die verdunning niet altijd even sterk werkt, is er veel variatie in kleurdiepte bij pastel vogels. Die kleurdiepte kan varieren van donkergrijs tot heel lichtgrijs. Door het tegen elkaar paren van pastelvogels is de zogenaamde grijsvleugel of dubbelpastel ontstaan: een heel lichtgrijze vogel met bleke vleugelpennen. De pastelfactor vererft geslachtsgebonden en kan bij elke andere kleur ingekweekt worden.

Bruinpastel:

Bruinpastel is een combinatie van bruin en pastel. Voor mij is dit de mooiste mutatie. De bruinpastel pop is een mooie lichtbruine vogel met een lichte bruingrijze kap die nog mooi afgetekend moet zijn. De man is zo mogelijk nog mooier met de rode borst die scherp aftekent tegen de lichtbruine vleugels en de licht grijsblauwe rug. Bruinpastel vererft geslachtsgebonden.

Topaas:

Topaas is de nieuwe benaming voor de kleur die vroeger ino genoemd werd. Het uitzicht van deze kleurmutant lijkt veel op een pastel. Het verschil met de pastel zie je aan de kleur van de bek en de poten die bij de pastel donker zijn, maar bij de topaas heel licht bruin. Ook heeft de topaas rode ogen. Ee tiental jaren geleden kwam deze mutatie nog tamelijk veel voor, maar tegenwoordig vind je met moeite nog hier of daar een kweker die deze mutatie nog in zijn bezit heeft. De topaas is een recessieve vererving.

Geel:

Bij de gele man is het rood van de borst veranderd in geel. De gele pop is alleen te herkennen aan de twee kleine gele veertjes op de vleugel die bij de wildkleurige pop rood zijn. In combinatie met de bruinpastelfactor is het zeker een aanwinst voor de liefhebbers van kleurmutaties bij de goudvink. Vooral de geelbruinpastel man is een zeer mooie mutatie. Geel is een recessieve vererving.

 

 

 

 

 

Wit en bont:

Deze mutaties vernoem ik in één adem, omdat uit koppels waaruit bonte vogels geboren worden, evengoed witte geboren kunnen worden. Deze mutatie is in die mate recessief dat uit twee wildkleurige split vogels bonte jongen kunnen gekweekt worden. Deze jongen kunnen weinig of veel bont vertonen, maar hoeveel bont de jongen zullen vertonen is onvoorspelbaar. De bonte man op bijgaande foto is gekweekt uit een koppel volledig wildkleurige ouders beiden split voor bont.

Welcome

Recent Photos

Upcoming Events

Newest Members